Vad innebär delningsekonomi?

juni 17, 2019 Blog 0 comments 890 Hits

Ordet ekonomi i sig betyder att hushålla med resurser, vilket begreppet delningsekonomi tar till en helt ny nivå. Så vad innebär då begreppet delningsekonomi egentligen? Delningsekonomi kommer från det engelska begreppet “sharing economy”. Istället för att äga saker kan man välja att hyra, ge bort eller låna. Det fungerar lika […]

Ordet ekonomi i sig betyder att hushålla med resurser, vilket begreppet delningsekonomi tar till en helt ny nivå. Så vad innebär då begreppet delningsekonomi egentligen? Delningsekonomi kommer från det engelska begreppet “sharing economy”. Istället för att äga saker kan man välja att hyra, ge bort eller låna. Det fungerar lika bra då det gäller tjänster som produkter och har ökat i popularitet under de senaste åren. Begreppet delningsekonomi är ett helt nytt sätt att tänka för många. Istället för att äga en sommarstuga i skärgården som man besöker några gånger per år finns stora möjligheter att hyra ett trevligt ställe. Finns det inte behov att dagligen använda sig av en bil finns det många ställen att hyra bil eller låna av en vän. Det kan vara en stor omställning i livet för många och innebära ett helt nytt tankesätt, men det ligger verkligen i tiden att ta tillvara på de resurser som finns. Prata om det men vänner och familj, kanske ni genom enkla medel kan ha både glädje och stort utbyte av att hjälpa varandra mer. Byt tjänster med varandra och skapa ett mer hållbart liv tillsammans.

Leva på ett nytt sätt

Idag vet de flesta om att människans påverkan på jorden inte är positiv och det gäller att agera. Vi gör av med oändligt mycket resurser och måste börja ta tillvara på det som redan finns istället för att konstant köpa och producera nya saker. Gamla produkter kan kanske lagas eller skänkas till andra istället för att kastas bort. Är ni intresserad av att börja leva med större fokus på delningsekonomi börja med att se över er livsstil och vardag. Små och enkla saker som enkelt går att påverka och ifrågasätt vad som verkligen är nödvändigt. Det behöver inte handla om att ändra hela livet direkt, utan man kan ta det stegvis. Har ditt barn vuxit ur kläder som börjar tappat färg och är väldigt sliten? Skapa något annat av tyget eller kolla om någon annan kanske vill ha de och väva trasmattor. Rätt som det är får du något tillbaka och så är delningsekonomin igång.

Leva på ett nytt sätt

Behöver familjen två bilar eller blir det kanske billigare i det långa loppet med en bil? Ibland kanske man får använda sig av någon taxitjänst men räkna på det, hur skulle det påverka er? Idag finns det bra elcyklar som gör att man utan problem kan cykla långa sträckor och knappt bli andfådd och svettig, kanske det är ett alternativ. Försök och samåka med grannen istället när det verkligen finns behov. Förutom att det generellt är en vinst för den privata ekonomin så handlar det också om miljön och att ta tillvara på de resurser som redan finns på bästa sätt. Det går att utveckla i så många led och ju mer man väljer att prata om det ju fler idéer kommer att dyka upp. Tillsammans är det enkelt att starta en ny trend och utmana varandra med att komma med nya förslag. Alla personer har olika förutsättningar för att leva utifrån delningsekonomi, men alla kan göra något. Kom ihåg att både stora och små insatser räknas!

Postat av Stellan
Dela det

© 2021 Bra Begagnat