Vad behöver vi göra?

november 25, 2018 Blog 0 comments 983 Hits

Återvinn mera, välj hållbara produkter, res mer med tåg än flyg. Och i kort: sluta köpa onödiga produkter. Allt fler företag vet att de flesta av oss har en grundläggande instinkt i att vilja skydda miljön. Men de vet också att om vi går med på det så hotas deras […]

Återvinn mera, välj hållbara produkter, res mer med tåg än flyg. Och i kort: sluta köpa onödiga produkter. Allt fler företag vet att de flesta av oss har en grundläggande instinkt i att vilja skydda miljön. Men de vet också att om vi går med på det så hotas deras affärsmodell. Varför undrar du? Jo, därför att skydda miljön också skulle kräva drastiska förändringar i vår konsumtion. Och när vi konsumerar mindre så tjänar de också mindre pengar. Det går ner till vad vi konsumerar, men också hur mycket vi konsumerar. Men de har blivit experter på att få sina varor att tilltala även de som vill konsumera mindre och mer miljövänligt. Och de har flera olika knep och sätt de använder sig av. I den här artikeln listar vi några av de vanligaste sätten som de får dig att tro att vad du köper är någonting bra för naturen.

Förpackningen & gröna alternativ

Den här är enkel. Och det är något av det första som vi tänker på när vi ser en vara i affären. Företag har blivit experter på att förpacka sina varor för att få oss att tro att de är miljövänliga. Från att slänga på en grön färg, som coca-cola gjorde med sina flaskor, så vill de få oss att tro att de är engagerade i miljörättsfrågor och värderingar kring mindre konsumtion. Men det finns ingenstans där de berättar om vilka åtaganden de gör för att förbättra vår planet. Den bästa drycken – kranvatten – går det inte att tjäna lika mycket pengar på. Ett annat sätt som företag lurar dig på är genom att rättfärdiga ett alternativ som är lite bättre, men som egentligen inte gör särskilt stor skillnad. Statoil som är ett norskt energibolag har gjort just det här. De vill få dig att tro att genom att använda sig av naturgas så är du en förkämpe för att få vår planet på rätt bana igen.

Reducera all användning

Reducera all användning

Men faktum är att vi måste reducera vår användning av alla våra naturresurser. I andra sektorer finns det företag som hävdar att deras kött är ekologiskt och lokalt, men vad vi egentligen behöver göra är att äta mindre kött. Eller easyJet som hävdar att deras nya flotta av flygplan är mer miljövänliga än sina konkurrenter. Att flyga mindre är enligt dem självklart inte ett alternativ. Det här är bara en handfull av företag som försöker att övertyga dig om att du fortfarande kan konsumera och göra vad du vill samtidigt som du är delaktig i förändringen vår planet behöver.

De får dig att må bra

Att återvinna är den ultimata formen av miljöåtervinning. När du frågar personer om vad de gör för att vara delaktig i det här så svarar de allra flesta att de återvinner. Samtidigt så är det så mycket bättre att undvika att konsumera istället för att återvinna. Att återvinna kommer ensamt inte göra särskilt mycket för att förhindra de naturkatastrofer som följer den globala uppvärmningen. Men det får oss att må bra samtidigt som det inte hotar företag och deras intressen i vår konsumtion. Det finns hundratals exempel av företag som använder sig av den här typen av marknadsföring som vill få dig att må lite bättre. Hamburgerkedjor som lovar att de planterar ett nytt träd för varje hamburgare du köper. Eller skobutiker som lovar att donera ett par skor till fattiga barn för varje par skor du köper. Den här typen av konsumtion kommer inte förändra någonting i det långa loppet men det kommer att få dig son konsument att må bra och se bortom alla de problem som en överflödig konsumtion för med sig.  

Postat av Stellan
Dela det

© 2021 Bra Begagnat