Sopsortering

april 26, 2019 Blog 0 comments 1305 Hits

Det är oerhört viktigt att sortera sina sopor.  Man skall sortera det som inte får slängas i vanliga sopor och istället lämna det på särskilda återvinningsstationer/centraler. Alla sopor är inte skräp som man kanske tror utan en del av dem är värdefulla och kan återvinnas. Andra avfall/sopor är farliga och […]

Det är oerhört viktigt att sortera sina sopor.  Man skall sortera det som inte får slängas i vanliga sopor och istället lämna det på särskilda återvinningsstationer/centraler.

Alla sopor är inte skräp som man kanske tror utan en del av dem är värdefulla och kan återvinnas. Andra avfall/sopor är farliga och måste lämnas i bestämda behållare på återvinningen. Om man sorterar sina sopor blir det mycket lättare att sedan slänga dem på rätt ställe eller i rätt behållare/container. Man bidrar också till att rädda miljön från ett sopberg som annars bara växer. Det är idag lag på att sortera sina sopor och det är både enkelt och roligt att veta att man bidrar till en mycket finare och renare miljö på detta enkla sätt. De sopor som klassas som matavfall är det som man inte kan spara efter matlagning och måltider. Här lägger man till exempel blommor, brödkanter (om man inte ger dem till fåglarna i trädgården), ostkanter, grönsaks och fruktrester, äggskal, fiskrens, kaffesump, kaffefilter som inte är klorblekt, köttben och blomjord (om man inte har en kompost).

Metall är en sak som kan återvinnas precis hur många gånger som helst och här kan man verkligen spara på jordens resurser genom att återvinna. Här slänger man aluminiumformar, kapsyler, konservburkar, formar för värmeljus, metallock, aluminiumfolie, metalltuber (som tandkräm och kaviar) och rör för brustabletter. Har man någon burk med rester av lösningsmedel eller färg skall den lämnas i containern för farligt avfall på sopstationen. Det man lämnar i grovsoporna är bestick, stekpannor och plåthinkar.

Glasförpackningar

Glas är också ett material som kan återvinnas hur många gånger som helst och ändå behåller den samma kvalitet. I behållaren där glas skall slängas lägger man färgat och ofärgat glas i olika behållare var för sig. (Burkar och flaskor). Släng aldrig glödlampor, porslin, keramik eller dricksglas här! Panta de glasflaskor som går.Alla lampor skall sorteras för sig oavsett vilka lampor det är. (De innehåller miljöfarliga ämnen). I glödlampor finns det bly som är mycket skadligt för miljön. Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver som också är miljöfarligt. Det finns särskilda behållare till glödlamporna! Lämna aldrig trasiga lysrör i återvinningen eftersom de sprider farliga ämnen!

återvinning av glas

Kontorspapper och tidningar kan användas många gånger om. Alla broschyrer, dagstidningar, tidskrifter, kataloger och pocketböcker passar i återvinningen. Men lämna aldrig papper som skall återvinnas i en papperskasse för de kassarna skall återvinnas som kartong. Ett ton returpapper är lika mycket som fjorton träd så att sortera är verkligen något som måste göras för att vårda miljön. I behållaren för kartong lägger man omslagspapper, tomma fil, juice och mjölkkartonger, pastakartonger, wellpapp, toarullar, papperskassar, mjölpåsar och äggkartonger. För naturen tar det ungefär 450 år att bryta ner en plastflaska. Om man istället lämnar sina plastflaskor till återvinningen kan det bli nya diskborstar eller trädgårdsmöbler och för varje kilo plast som återvinns sparas det två kilo koldioxid och en liter olja. I återvinningen för plast kan man lämna sugrör, plastburkar, frigolit, plastdunkar, plastfolie, plastflaskor, plastpåsar, plastkorkar och plastlock. Plastflaskor med pant lämnas naturligtvis i butiken. Större plastprodukter som till exempel pulkor och plastmöbler ska lämnas i grovsoporna.

Postat av Stellan
Dela det

© 2021 Bra Begagnat