Konsumera mindre

november 10, 2018 Blog 0 comments 1073 Hits

Många försöker att leva en minimalistisk livsstil. Men det betyder inte att du inte kan äga saker. Det finns flera familjer där ute som fortfarande äger möbler av olika slag. Vars barn har leksaker och böcker. Samtidigt som de kanske ägnar sig åt sport och andra hobbys på sin fritid. […]

Många försöker att leva en minimalistisk livsstil. Men det betyder inte att du inte kan äga saker. Det finns flera familjer där ute som fortfarande äger möbler av olika slag. Vars barn har leksaker och böcker. Samtidigt som de kanske ägnar sig åt sport och andra hobbys på sin fritid. Samtidigt som man försöker att leva en minimalistisk livsstil så betyder det inte att man inte konsumerar. I slutändan så behöver vi alla konsumera. Men det är hårt arbete för att skala bort all den onödiga överflödiga konsumtionen som allt för många ägnar sig åt. Konsumtion blir överflödig när den gör förbi vad vi egentligen behöver. När vi börjar konsumera mer än vad som behövs så försvinner gränserna i vad vi behöver. Och i takt med att man kan göra prylar på avbetalning så kan vi även konsumera långt bort från vad vi tjänar varje månad. Marknadsförare omformulerar våra behov och våran önskan om att äga allt mer materiella ting och vår konsumtionskultur som finns runt omkring oss får vår överflödiga konsumtion att verka naturlig och normal.

Överflödig konsumtion

Överflödig konsumtion leder till större hus, snabbare bilar, trendigare kläder och mer modern teknologi. Vi blir lovade lycka, så länge vi konsumerar. Men istället får vi bara en önskan om att köpa mer, och mer, och mer. Snart så är vi fast i en ond cirkel där vi försöker att konsumera oss till vår lycka. Det är dags att vi bryter den här onda cirkeln. Det är dags att vi tar ett steg tillbaka och inser att en överflödig konsumtion aldrig kommer att leva upp till sitt löfte om att ge lycka. Konsumtion är nödvändigt i alla samhällen, men överflödig konsumtion är inte det. Och vi kan leva våra liv så mycket bättre genom att skala bort allt det överflödiga.  

Tjäna massor med pengar

Tjäna massor med pengar

Du kan tjäna massor på att skala på det onödiga. Föreställ dig till exempel alla de skulder du har samlat på dig på grund av din konsumtion. Den här skulden som alltid sitter i bakhuvudet skapar en stress i våra liv som tvingar oss till ett arbete vi egentligen inte vill ha. Och tänk dig också för kring hur befriande det skulle kännas att inte ha en stark önskan om att konsumera någonting nytt hela tiden. Vare sig det handlar om en ny dammsugare eller en ny tv. Det lilla rösten i ditt bakhuvud kommer att försvinna när du inser att du faktiskt inte behöver alla de nya prylarna utan vad du har fungerar bra och det inte är något fel med de.

Mindre avund

I takt med TV och internet så har vi blivit allt mer sålda på livsstilsval och konsumtionsvaror som lever upp till idén om hur vi vill att våra liv ska se ut. Före den digitala eran så kanske vi var avundsjuka på grannfamiljen som hade en ny bil – men vi hade i alla fall någonting gemensamt i våra samhällen. I dagens samhälle så sätter man allt högre krav på vad som anses vara en bra livsstil och det kostar allt mer att leva upp till det. Genom att marknadsföra livsstilar från de rika och kända så blir det slutligen en omöjlig uppgift för en vanligt arbetande person att leva upp till.

Postat av Stellan
Dela det

© 2021 Bra Begagnat