Jordens resurser och konsumtion

november 17, 2018 Blog 0 comments 975 Hits

På vår planet finns det tillräckligt med resurser för att möta alla våra behov, men inte tillräckligt med resurser för att möta alla våra krav. Och vare sig du ser dig själv som en miljökämpe eller inte, är det svårt att argumentera mot det faktum att vi konsumerar betydligt mer […]

På vår planet finns det tillräckligt med resurser för att möta alla våra behov, men inte tillräckligt med resurser för att möta alla våra krav. Och vare sig du ser dig själv som en miljökämpe eller inte, är det svårt att argumentera mot det faktum att vi konsumerar betydligt mer än vad vår planet klarar av. Och det är något som har blivit allt vanligare sedan 1950-talet. Det sägs att varje ny generation skrattar åt gamla trender, men religiöst följer de nya. Och det är något som överensstämmer vare sig man pratar om mode, dekoration eller design. En kultur som bygger på konsumtion måste vara i ständig rörelse för att ständigt få personer att köpa nytt. Och vår kultur har i princip gjort det här perfekt. Som ett resultat så kan vi varje år se nya trender som lanseras. Och det enda sättet att hänga med i det här är att öppna upp sin plånbok för att köpa allt det nya. Men om man inte vill det. Om man inte vill köpa nytt hela tiden, hur gör man då? Det berättar vi om i den här artikeln.

Konsumera är en statussymbol

Att konsumera nu för tiden handlar inte bara om att göra det mer bekvämt för sig själv. Utan det är en statussymbol som har blivit synonymt med att ha mycket pengar. Det här beteendet har funnits sedan urminnes tider men idag har det spridit sig till i princip varje del av samhället som finns. I takt med att man kan ta lån från banker för att köpa nya konsumtionsvaror så har också vår konsumtion accelererat i en sådan takt att vi köper nytt så fort vi får en chans att göra det. Men att gå emot den här trenden gör att du får mer frihet, energi, tid och pengar. Det är resurser som inte går att köpa för pengar utan går tillbaka till våra mest fundamentala värderingar. När vi börjar att gå emot lockelsen av att spendera alla våra pengar på konsumtionsvaror så öppnas våra hjärtan upp till glädjen i att istället ge en bit av våra pengar till andra. Generositet är något som gör oss gladare än allt annat.

Önskan om överflödig konsumtion

Många tror att om de hittar precis allt de vill ha så kommer deras önskan om överflödig konsumtion att försvinna. Men vi har märkt att det motsatta är sant. Faktum är att mer vill ha mer och alla de som tror att de bara behöver en till pryl ofta finner sig själva i en ond cirkel där de konsumerar nytt varje år. Det betyder att de lurar sig själva snarare än att hitta en väg bort från sitt dåliga beteende.

Att hitta sig själv

inte allt du kan köpa för pengar

Att hitta sig själv och vad man själv har för grundläggande värderingar är ingenting som går att köpa i en butik. Det går inte heller att köpa lycka och glädje. Det har aldrig gått och det kommer aldrig att gå. Och samtidigt som vi vet det här så känns det så bra att köpa just det där nya som vi har letat efter. Men vi blir lockade av reklamkampanjer och andra marknadsföringsknep till att tro att vi behöver en massa nya saker hela tiden när det motsatta stämmer bättre.

Postat av Stellan
Dela det

© 2021 Bra Begagnat