Gör planeten en tjänst

oktober 14, 2018 Blog 0 comments 977 Hits

Att köpa begagnade kläder hjälper miljön på fler än ett sätt – genom bland annat att man sparar vatten – det visar en ny studie. Den utfördes vid företag som står för den största exporten av nordiska textilier och visade att en utökning av användning av begagnade kläder sparade upp […]

Att köpa begagnade kläder hjälper miljön på fler än ett sätt – genom bland annat att man sparar vatten – det visar en ny studie. Den utfördes vid företag som står för den största exporten av nordiska textilier och visade att en utökning av användning av begagnade kläder sparade upp mot 190 000 ton koldioxid varje år så väl som 70 miljoner kubikmetervatten. Det beror på att nya varor kräver vatten när de produceras och all transport och liknande som tillkommer när man producerar och exporterar dessa varor genererar koldioxid.

Mindre utsläpp

Ett klädesplagg som konsumeras genom second hand-marknaden reducerar därför behovet av att producera ett nytt klädesplagg. Syntetiska material som polyester kräver massvis med energi och olja för att skapas. Liknande så är de materialen som skapas från växtbaserade material som bomull en riktig energibov som det går att spara miljoner liter vatten och tusentals ton farliga bekämpningsmedel varje år. Det finns helt enkelt flera anledningar till varför vi behöver reducera vår konsumtion av nya klädesplagg.  

Socioekonomiska fördelar

Kritik som har riktats mot second hand-marknaden menar att den reducerar produktionen av kläder i det landet där behovet är som störst. Det vill säga att produktionen av kläder dras ner i länder som Indien och Bangladesh. Men faktum kvarstår att WTO har släppt en rapport som visar att de två inte står i samma marknad och att de personer som konsumerar deras produkter sällan väljer ett second hand-alternativ i förmån. Samtidigt vittnar detta om problematiken med att vi lever i en värld där vår ekonomi drivs framåt av att vi producerar nytt hela tiden. Hur skulle världen se ut som vi förändrade vad som genererade tillväxt? Tvärtom så har det visat sig att second hand-marknaden gör att lokala marknader växer fram ännu starkare vilket skapar fler jobb på en lokal nivå vilket gör det enklare för befolkningen att hitta billiga kläder. I studien som vi har nämnt i den här artikeln så kom det fram att exporten av kläder från utlandet hjälper runt 10 000 familjer runt om i världen. Det beror på att kläder som tidigare har använts återigen kommer i bruk efter de en gång har använts av en familj.

Allt fler köper second hand

Allt fler köper second hand

Studien visar också att det finns flera personer som tvivlar över att köpa second hand-artiklar och att det beror på att det finns ett stigma kring vad och varför man bör konsumera något. Ofta har personer en idé kring att de vill köpa något nytt då de vet att ingen har använt det ännu – och det i sig gör att den personen kan visa att den har råd att köpa nya produkter. Att köpa second hand var länge synonymt med att inte ha råd att köpa vanliga kläder. Som tur är börjar den bilden att förändras i allt högre utsträckning och fler och fler personer inser idag att det handlar om att man gör ett aktivt val för att göra världen till en bättre plats snarare än att man inte har råd.

Postat av Stellan
Dela det

© 2021 Bra Begagnat