En blick in i framtiden

december 28, 2018 Blog 0 comments 1077 Hits

En av de anledningarna till att företag ännu inte har förändrat sin affärsmodell kring överflödig konsumtion är för att deras gamla modell fortfarande fungerar. De allra flesta av oss köper fortfarande mobiltelefoner för att ett år senare köpa en ny. Det är fortfarande billigare att producera mobiltelefoner med råmaterial istället […]

En av de anledningarna till att företag ännu inte har förändrat sin affärsmodell kring överflödig konsumtion är för att deras gamla modell fortfarande fungerar. De allra flesta av oss köper fortfarande mobiltelefoner för att ett år senare köpa en ny. Det är fortfarande billigare att producera mobiltelefoner med råmaterial istället för att återanvända gamla mobiler. Samtidigt har de allra flesta företagen en tydlig policy kring hållbarhet. Men det kan vara svårt att få gehör i stora företag. Så det viktiga i frågan här är ledarskap. Det kräver mycket mod att hoppa av en kassako. Säg att du har ett företag som värderas till tio miljarder kronor. Är du då villig att riskera att bli ett nio miljarders företag? Eller fem miljarder?

Regeringar tar större ansvar

I framtiden kommer vi förmodligen att se hur olika länders regeringar tar ett allt större ansvar i transformationen mot ett hållbart samhälle. I kombination med organisationer, vilket inkluderar icke vinst-drivande organisationer, som tillsammans arbetar med varandra för att hitta lösningar mot hur man kan ställa om samhället som helhet. Regeringar inom länder har också mandat för att stifta lagar. Där de till exempel kan lagstadga att företag måste förhålla sig till en viss policy kring hållbarhetsfrågor. Men det finns mycket att göra kring dessa frågorna. Det viktigaste i dagsläget är att man diskuterar de här frågorna för att se vilka problem som finns och hur man kommer förbi dem. Frågan har bara diskuterats under de senaste åren och även om det är allt fler som pratar om hållbarhetsfrågor idag så har vi inte kommit tillräckligt långt.  

Allt bättre teknologi

Allt bättre teknologi

I framtiden kommer vi förmodligen ha allt bättre teknologi och system som tillåter oss att spåra material av olika slag. Det finns redan idag en idé kring ett slags pass för olika typer av material, råvaror och sådant. Så vi kommer förmodligen att bli allt bättre på att använda och återanvända det material vi en gång har producerat produkter med. Men det här betyder inte att det kommer att vara en enkel väg dit. Tvärtom så är det en lång väg kvar innan vi kommer att vara där och vi kan förvänta oss rejält med motstånd från stora företag som kommer att se sin affärsmodell hotad.

Börja engagera dig idag

Men det är viktigt att du som är intresserad av hållbarhetsfrågor redan idag börjar att engagera dig. Vare sig du har en utbildning inom området eller agerar i form av egenintresse så kan du aktivera dig på flera olika sätt. Bland annat kan du engagera dig politiskt och driva frågor kring dessa punkter. Men du kan också gå med i olika organisationer som arbetar efter att synliggöra frågor kring hållbarhets och vår miljö. Vi måste alla ta ett allt större ansvar för att vi ska kunna ställa om våra samhällen i stort och det börjar redan idag. Som tur är finns det hundratals alternativ för dig som är intresserad av att börja engagera dig redan idag. Allt du behöver göra är att söka dig fram till någonting som passar dig bra och sedan skicka ett e-mail.

Postat av Stellan
Dela det

© 2021 Bra Begagnat