Du behöver inte köpa nytt

augusti 30, 2018 Blog 0 comments 948 Hits

Bara för ett par år sedan var det inte något att vara stolt över – att köpa second hand, det vill säga. Om du köpte begagnade kläder så betydde det oftast att du inte hade råd att köpa nya kläder. Men att köpa begagnade kläder har äntligen börjat trenda runt […]

Bara för ett par år sedan var det inte något att vara stolt över – att köpa second hand, det vill säga. Om du köpte begagnade kläder så betydde det oftast att du inte hade råd att köpa nya kläder. Men att köpa begagnade kläder har äntligen börjat trenda runt om i världen. Idag finns det till och med hemsidor där du kan leta igenom tusentals begagnade plagg för att hitta något som passar dig perfekt. Det här ger en fantastisk möjlighet för dig att göra något bra för dig själv, vår planet och vårt samhälle. Personligen har jag aldrig varit den typen som har ett tjugotal olika skor eller väskor hemma. Men när jag köpte nya kläder så gick jag in med inställningen att jag skulle köpa lika mycket kläder men för ett mycket lägre pris samtidigt som jag gjorde mitt bästa för att hjälpa vår planet. Och sedan dess har jag fortsatt i samma tankebana. Jag köper nästan alltid begagnade varor och produkter vare sig det gäller kläder eller andra typer av saker som jag behöver. Det känns så onödigt att köpa nytt varje gång när det finns så mycket att köpa där ute.  

Nuvarande ekonomiska system

Vårt nuvarande ekonomiska system består till stor del av överdriven konsumtion. Konsumtion är vad som håller ekonomin levande och skapar jobb. Av den enkla anledningen så sitter vi i en situation där om vi inte har konsumtion så skulle vi inte kunna bibehålla vår västerländska livsstil. I alla fall inte på samma sätt som vi har idag. Det är enkel logik att vi inte kan fortsätta att producera nya saker hela tiden på en värld med ändliga resurser. Det är inte hållbart och kommer inte att gå att göra i all tid. Fler och fler personer inser det här och är därför villiga att förändra hur de ser, handlar och köper varor. Men det gör också fler förändringar än vad du kanske tror.

Stoppa exploateringen av utvecklingsländer

Stoppa exploateringen av utvecklingsländer

Många av dina klädesplagg kommer från fattiga länder där de anställda måste skapa kläder i över 12-timmar per dag för väldigt lite pengar bara för att kunna köpa tillräckligt med mat till sina barn. Samtidigt är vi i Europa oroliga över vilken jacka som matchar med vilka skor den här säsongen. Det är en paradox utan motstycke. Genom att köpa second hand kommer du inte att omedelbart att förändra deras arbetsvillkor men det kommer att sända ut en signal till industrierna om att vi konsumenter inte vill ha det som det alltid har varit. Det är vi konsumenter som har makten och vi bestämmer hur industrieran ska fungera. Och så snart de har börjat att förändra sina rutiner kommer dessa industrier också att förändras. Vi kan alltså hjälpa till så att människorna i Indien och Bangladesh får det mycket bättre.

Spara tusentals kronor

En annan positiv effekt av att köpa second hand är hur mycket pengar du kan spara. Du kan få kläder från de mest populära märkena till hälften av priset av vad det skulle kosta om du köpte det nytt. Det finns helt enkelt inga nackdelar med att köpa begagnade kläder.

Postat av Stellan
Dela det

© 2021 Bra Begagnat