Byggåtervinning – ett sätt att hålla kostnaderna nere

december 25, 2018 Blog 0 comments 1181 Hits

De flesta husägare eller sommarstugeägare får ibland tanken att bygga ut, göra om eller helt enkelt restaurera sin fastighet. I många fall drar man sig för att göra det eftersom det är kostsamt att göra större ingrepp i en fastighet. Idag finns många stora byggvaruhuskedjor som profilerar sig på att […]

De flesta husägare eller sommarstugeägare får ibland tanken att bygga ut, göra om eller helt enkelt restaurera sin fastighet. I många fall drar man sig för att göra det eftersom det är kostsamt att göra större ingrepp i en fastighet. Idag finns många stora byggvaruhuskedjor som profilerar sig på att vara de billigaste alternativen. Med hjälp av stora lager och stort antal anställda hos företagen förstår man att det trots allt inte är gratis. Hos de flesta billiga bygghandlare krävs att kunden är insatt i vad det är man behöver och att man har egen lastkapacitet. Filosofi hos de billiga byggvaruhusen är att ha ett relativt stort lager med billig byggmateriel men de drar istället ner på personal. Oftast är det bara några stycken som jobbar ute på brädgården och en i butiken, den personen sitter oftast i kassan.

Tv-programmen påverkar trenden

I över tjugo år blev svenskarna inspirerade av TV4:s långkörare Äntligen hemma. Med Martin Timell i spetsen visade man tittarna hur man med relativt enkla medel kan bygga om och göra enklare renoveringar hemma. I programmet deltog även inredningsarkitekter, målare och andra hantverkare. Det här fick effekten att folket ute i stugorna började bygga och renovera som aldrig förr och byggvaruhusen såg en klar uppgång i sin verksamhet. Även Kanal 5 började sända sitt program Roomservice som följde ungefär samma koncept. Skillnaden låg egentligen i att istället för en glad amatörsnickare, som Martin Timell egentligen var, hade Kanal 5 riktigt yrkesfolk som genomförde arbetet. I slutet av 2000-talet fick vi se en annan typ av byggprogram. Det var när Tv-kanalerna började genomföra så kallade goodwill-renoveringar. Husägare som hamnat i problem eller där renoveringarna avstannat fick hjälp av byggteam som slutförde och kvalitetssäkrade projekten. Summan av kardemumman är ändå att trenden håller i sig. Svenskarna bygger och renoverar som aldrig förr.

Tv-programmen påverkar trenden

Byggåtervinning

Det finns många olika sätt att hålla kostnaderna nere när det gäller att driva ett hushåll. Det har under en väldigt lång tid funnits secondhandaffärer och genom att handla begagnade kläder kan man hålla klädkostnaderna nere. Genom att köpa begagnade saker exempelvis på den stora nätsajten Blocket kan man också minska sina utgifter. Bara för att det inte är nytt behöver det inte vara en sämre produkt för det. På Blocket kan man i dag köpa nästan allt. Om man tittar till hushållen så finns allt från vitvaror till element, fönster och begagnade köks- och badrumsinredningar. Nackdelen med att handla från privatpersoner är att det oftast inte finns kvitton och det är därför svårt att avgöra huruvida det är ärliga saker eller stöldgods. Många byggföretag har valt att spara materiel från rivningar och sälja dessa vidare. Det finns secondhandbutiker som utökat sin verksamhet genom att sälja tjänster som rivning av kök, badrum, tak m.m. för att de ska kunna ta tillvara rivningsmateriel och sälja det vidare i sina butiker. Om man tittar på det hela så är detta mycket bra ur miljösynpunkt. Dels behöver inget hamna på soptippar eller deponi och dels får kunden, i många fall privatpersoner, möjlighet att köpa billig byggmateriel som ändå håller hög kvalitet.

Postat av Stellan
Dela det

© 2021 Bra Begagnat